100 % organisk, fairtrade bomuld

Blødt, omfavnende bomuld. Det er en følelse, de fleste mennesker kan nikke genkendende til. Det er behageligt, åndbart, stærkt og let at vaske. Organisk bomuld kan skilte med de samme højtelskede egenskaber som konventionel bomuld, men som ordet 'organisk' indikerer, er produktionen af organisk bomuld radikalt anderledes end produktionen af konventionel bomuld. 

 

Konventionel Bomuld

Bomuldsplantens smukke blomster, der erstattes af hvide bomuldstotter, når frøkapslerne visner, dækker over en kæmpe industri, der har været præget af menneskelige grusomheder og uforsvarligt brug af enorme landområder. I dag ligger størstedelen af bomuldsplantager i udviklingslande, og WWF vurderer, at mere end 250 millioner mennesker lever af produktionen af bomuld[1]. Planten skal bruge store mængder af vand for at gro, hvorfor store vandingsanlæg er med til at tømme de naturlige ressourcer.

 

Før man står med bomuldsmaterialet, som vi kender det, høter man de hvide bomuldstotter, som indeholder fibre, der trækkes ud, spindes og væves sammen til stof, hvorefter det er klar til at blive bleget, farvet og skåret til. For at forhindre indtrængen fra insekter og skadedyr, behandler man bomuldsplanterne med sprøjtemidler, der ender nede i jorden til stor skade for både miljø og mennesker. Når bomulden skal bleges og farves, bliver der brugt giftige kemikalier, der ender i søer og floder, hvor de slår planter og dyr ihjel og har store menneskelige konsekvenser. [2] De mange led i bomuldsstoffets tilblivelse foregår sjældent samme sted. Det høstes måske i Afrika, bliver farvet i Asien og pakket i Europa, før det når ud til forbrugeren. Produktionen af konventionel bomuld afføder miljømæssige og menneskelige kriser, hvorfor det gavner at købe organisk bomuld; det er ikke kun mildere ved huden, men medvirker også til at skabe bedre vilkår for bønder og processer, der er involveret i produktionen af bomuld. 

 

Organisk Bomuld

Organisk bomuld er alternativet til konventionel bomuld, og dyrkes uden brug af farlige sprøjtemidler på steder i verden, hvor regnvand sørger for vandingen af bomuldsplanterne. Det tilføres ikke farlige kemikalier, når det skal bleges og farves, og de bønder, som dyrker organisk bomuld, er ikke afhængige af store firmaer, der leverer genmodificerede frø. De genbruger deres frø, da jorden er sund og bæredygtig. 

Når du vælger organisk bomuld, køber du et produkt, hvis produktion og rejse er velovervejet og kan indgå i en bæredygtig fremtid. Bomulds potentiale som en bæredygtig vare kan realiseres ved at skabe fordelagtige vilkår for dem, der dyrker bomuldsplanterne. Fairtrade-mærket og organisationen bag er et eksempel på kræfter, der arbejder kontinuerligt for at forbedre bønders vilkår og muligheder for at dyrke bæredygtigt. Store detailkæder er så småt begyndt at bruge organisk bomuld, og man kan ane en fremtid, hvor organisk bomuld er det eneste rigtige valg. 

[1] https://www.worldwildlife.org/industries/cotton

[2] https://heleverdeniskole.dk/bibliotek/burkina-faso/fra-blomst-til-bluse/